VİNOTEDARİK.com
EVDE HOBİ AMAÇLI ŞARAP YAPIM KLAVUZU(v2.0)
1.AŞAMA (ALKOL TAYİNİ & ŞEKER YOĞUNLUĞU AYARI) ARGUNBEER© Hassas Hidromotre Ölçümü
Hazır yada taze sıktığınız meyve suyuna, hidrometre ile 1090 değerini bulana kadar şeker ekleyin(Her eklemede iyice çalkalayın ki dip kısımda granül şeker kalmasın). Eğer biraz daha tatlımsı yada içimi rahat bir şarap istiyorsanız 1100 değerini referans alabilirsiniz. Bir de ölçüm yaptığınız şıranın 20 derece civarı olmasına dikkat ederseniz doğru bir ölçüm almış olursunuz.
NOT: Hidrometreniz yoksa, 5 litre meyve suyuna ortalama 2 – 2,5 su bardağı şeker gerekir.
2.AŞAMA (BASİT PASTÖRİZASYON) Sadece Taze yada Kuru Meyve ile hazırlanan mayşeler için
Mayalama öncesi, Meyve suyu ve kabuklarında bulunan vahşi maya ve diğer mikroorganizmaları bertaraf ederek, aşılanacak mayanın faaliyetini kolaylaştırmak ve sirkeleşmenin önüne geçmek için taze yada kuru meyve ile hazırlanan mayşeler öncelikle büyük bir tencerede 80 Dereceye kadar ısıtılmalı ve ocağın altı kapatılarak 30 dereceye soğuyana kadar bekletilmelidir.Marketlerde ki hazır meyve suları için bu aşamaya gerek yoktur.
Damacana ve aletlerin öncesinde steril edilmesi şarttır. Yoksa yerleşik mikro organizmalar direnç gösterebilir.
3.AŞAMA (MAYA BESİNİ EKLEME) ARGUNBEER© YEAST NUTRIENT Kullanımı
Mayanın tam verimli çalışabilmesi ve strese girmemesi için gerekli azot,vitamin ve mineraller meyvelerde tam anlamıyla bulunmaz. Bu gerekli eksik besinlerin dışarıdan tamamlanması gerekir. Eğer besin kullanılmazsa şarabın gövdesi zayıf olacağı gibi Hidrojen Sülfür(Çürük yumurta kokusu) oluşacaktır. Kulanımı 5 Litre için; 1,5gr – 2gr (Bir çay kaşığı) ARGUNBEER MAYA BESİNİ eklemesi yapın ve çalkalayın.
4.AŞAMA (MAYALAMA) ARGUNBEER© UNI V ULTRA YEAST ŞARAP MAYASI Kullanımı
Çay bardağının yarısına kadar 30C su koyun ve içine 1 çay kaşığı şeker koyup karıştırın. Sonra 5 Litre için; 2gr (Bir tam dolu çay kaşığı) ARGUNBEER Bira ve Şarap Mayası eklenir ve 30 dk mayanın tamamen uyanarak kabarması sağlanır. Bu süre sonunda kabaran mayayı Fermentör’de ki (Damacana) şıramıza ekleyerek mayalanmayı başlatabilirsiniz. Sonrasında Fermentöre(Damacana) hava kilidi yada 5-6 defa toplu iğneyle delinmiş balonu takarak 24 dereceden soğuk olmayan bir ortamda fermantasyona bırakın.23 dereceden soğukta maya çalışmayı durdurur
5.AŞAMA (FERMANTASYON)
Fermantasyon süresi sıcaklığa bağlı olmakla birlikte 2 – 4 Hafta arasıdır. Sıcaklık artarsa (Max 30 Dereceye kadar) Fermantasyon süreside kısalacaktır. Hava çıkışı kesildiğinde ve kulağınızı dayadığınızda hışırtı sesi gelmiyorsa Hidrometre ile ölçüm alınız. Eğer ölçülen deger 990 ile 1000 arasındaysa Fermantasyon bitmiş demektir.
Not: Eğer başlangıçta 1100 değerine kadar şeker eklemesi yaptıysanız 1010 değerinde bitebilir.Garanti olması açısından 4 haftayı tamamlayınız.
EK AŞAMA 1 : Fermantasyonun bittiğinden emin değilseniz sonlandırmaya yardımcı olarak her 5 lt şarap için 1 çay kaşığı yani 2 GR Argunbeer Fermkiller kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, Fermkiller kullanmak şarabınızı oksitlenme ve sirkeleşmeden de korur. Kontamine(Mikrop kapmasına) olmasına engel olarak şarabın ömrünü uzatır. |
6.AŞAMA (AKTARMA)
Fermantasyon tamamlandıktan sonra öncelikle Sterilize edilmiş Vanalı İnce AKV.hortumu ile şarabımızı sterilize edilmiş başka bir damacanaya aktararak dip tortusundan ayıralım.
7.AŞAMA (DURULTMA) ARGUNBEER© Klarisil(Kieselsol) ve Gelasol Kullanımı
Fermantasyonu tamamlayan şarabımız şu an bulanık ve yorgundur. Asılı olan mayalar, proteinler ve aromatik artıklar, şarabın asıl aromasını ve hoş tadını baskılar. Normal de şarap 6 ay dinlenmeye bırakılarak bu istenmeyen fazlalıkların çökmesi beklenir. Fakat bu uzun dinlendirme aşamasını beklemek zorunda değiliz. Bu aşamada imdadımıza durultma ajanları yetişiyor. Bir çok çeşiti olsa da şarapçılık da en çok kullanılan durultma ajanlarından olan Klarisil(Kieselsol) ve Gelasol ikilisi iyi sonuç verir.Her kullandığımız malzeme gibi, hem İşlemin başarısı için hem de sağlık açısından bu iki ürünün de saf olduğundan emin olunuz.
İlk olarak 5 Litre için; 1gr(Yarım Çay kaşığı) Gelasol’ü Steril Çay bardağına ekliyoruz sonra bardağı üç de biri oranında (1/3) kaynar su ile dolduruyoruz. Bu şekilde 1 Saat beklemeli. Gelasol çözeltimiz hazırlanırken vakit kaybetmeden 5 Litre için 2gr Klarisili(2 Çay kaşığı) Damacana içindeki şarabımıza ekliyoruz ve iyice çalkalıyoruz. Sonrasında tam etkili olabilmesi için Gleasol gibi klarisilin de 1 saat beklemesi gerekli. Bir saat sonunda iyice erimiş olan Gelasolü de damacana içindeki şarabımıza ekliyoruz ve yine iyice çalkalıyoruz. Artık durultma işleminin tamamlanması için damacananın kapağını kapatarak 2 gün ile 1 hafta arası beklememiz gerekli.Eğer posa(cibre) oranı fazla ise dozaj az gelebilir ve tam berrak olmayabilir. Bu durumda tortudan ayırdıktan sonra durulma işlemini tekrar edebilirsiniz. Tortu birikmesi ürünlerin çalıştığını gösterir. Not: Soğuk bulanıklığında etkili değillerdir.
7.AŞAMA (SON AKTARMA)
İki günün sonunda tüm fazlalıkların çökmesiyle şarabımız berrak ve hoş kokulu bir hale geldi. Şimdi steril bir damacanaya yine Vanalı ince Akvaryum Hortumu ile dip tortusundan ayıralım. Bu aktarma da kükürtlemeye gerek yoktur zaten önceden kükürtlemiştik hatırlarsanız.
EK AŞAMA 2 (STABİLİZASYON) ARGUNBEER©Potasyum Sorbat ve Metabisülfit Kullanımı UYARI: Fermkiller Kullandıysanız bu aşamayı atlamalısınız. Zira Fermkiller içinde de P.Sorbat ve Metabisülfit vardır. Şarabınızın küf mantarlarına ve sirke bakterilerine karşı daha dayanıklı hale gelmesini istiyorsanız bu adımı da uygulayabilirsiniz.İlk başta şeker yoğunluğu 1120 değerine ayarlandıysa ve fermantasyon 1010-1020 değerleri arasında kesildiyse yada 990-1000 değerlerinde tamamlanmış fermantasyonlarda şarabın tatlı olması için sonradan şeker,bal eklendiyse uygulanması şarttır. Fakat bazı durumlarda mayanın bağışıklık kazanarak tekrar aktif olabileceği ve şişeyi patlatabileceği unutulmamalıdır.Her 5 Litre için 1gr Potasyum Sorbat ve 0.4gr Potasyum Metabisülfit ikilisi beraber kullanılmalıdır. PS’nin fazla kullanımı bağırsaklarda ki yararlı bakterilere de zarar vereceği için dozaj aşılmamalıdır. |
8.AŞAMA (ŞİŞELEME)
Artık leziz ve berrak şarabımzı şişeleyebiliriz. Üretim sürecinde Metabisülfit yada Argunbeer Fermkiller kullanılmadıysa buzdolabında 3ay, kullanıldıysa serin ve karanlık bir odada yada buzdolabında 1 yıl boyunca tazeliğini korur. Daha uzun zamanlarda oksitlenme ve sirkeleşme görülebilir. Birkaç sene yıllandırmak istiyorsanız EK AŞAMA 3 ‘ü de uygulamalısınız.
EK AŞAMA 3 (BASİT PASTÖRİZASYON) Isı kullanarak Ek Stabilizasyon sağlanması
Bu aşama önceki ara aşamamızda uygulanan kimyasal stabilizasyona ek olarak uygulanır ve başarı şansını oldukça yükseltir. Şişelenen ve kapakları iyice kapatılan şaraplar(mantar tıpalılarda uygulanmamalıdır) bulaşık makinasına dik olarak aralıklı dizilir.Deterjan konmaz onun yerine isteğe bağlı limon tuzu konulabilir bu makinayı ve şişeleri ışıl ışıl parlatacaktır. Makina programı en yüksek ısıya (65 Dereceye) ve en uzun programa getirilir. Kurutma özelliği varsa açılır. Program bitince kapak hemen açılmaz ve 3 saat daha beklenir. Sonra serin ve güneş görmeyen bir oda da tüketene kadar muhafaza edebilirsiniz. CHEERS!
YASAL PROSEDÜR
*4733 sayılı TAPDK & İlgili Kanunlar uyarınca, yılda 350 litreyi aşmamak ve şahsi tüketim amaçlı olmak kaydıyla evde fermente içecek üretimine izin verilmekle birlikte, bu ürünlerin satışı kesinlikle yasaktır. Ayrıca hobi amaçlı dahi olsa ruhsatsız damıtık alkol ve içki üretimi yasaktır. İlgili kanun detaylarını bilmek ve uymak tüketicinin sorumluluğundadır.
Telif Hakkı 2017 ARGUNBEER© – vinotedarik.com Tüm hakları saklıdır.İzinsiz kopyalanması ve dağıtılması halinde yasal işlem uygulanacaktır. / All rights reserved